Міжнародний день фахівця з лабораторної діагностики

Щороку 15 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день фахівця з лабораторної діагностики. Перший Міжнародний день науки про біомедичні лабораторії був відзначений в 1997 році після його заснування в Осло в 1996 році Міжнародною федерацією біомедичних лабораторних наук (IFBLS). Свято на честь визнання ролі фахівців біомедичних лабораторій в діагностичних і профілактичних установах охорони здоров’я. Не всі знають  про  це професійне свято. Мало хто бачить роботу  лабораторій  медичних закладів та не всі розуміють, наскільки вона важлива і потрібна!

Лабораторна діагностика є одним із пріоритетних напрямів медицини, який стрімко розвивається. За відсутності якісних результатів лабораторних досліджень стають неможливими постановка клінічного діагнозу, спостереження за динамікою розвитку хвороби, контроль за ефективністю та безпекою лікарської терапії.

На разі в структурі ЦОЗ ДКВС України налічується  85 лабораторій. Дані лабораторії оснащені  гематологічними та напівавтоматичними аналізаторами за допомогою яких проводяться гематологічні, біохімічні, а також  загально-клінічні дослідження засудженим та ув’язненим. Забезпечені 27 системами Gene Xpert за допомогою яких обстежують хворих  на небезпечні інфекційні захворювання, а саме вірусний гепатит С, вірусне навантаження ВІЛ, туберкульоз, SARS-CoV-2. Також є чотири  лабораторії з  мікробіологічної діагностики туберкульозу, які забезпечують весь спектр обстежень на туберкульоз, а саме фенотипові методи з визначенням тесту до антимікобактеріальних препаратів І та ІІ ряду та молекулярно – генетичні MTB/RIF Ultra, MTB/XDR. В лабораторіях працюють фахівці з  багаторічним досвідом, високою кваліфікацією, які постійно  покращують свій рівень знань.

Сьогодні, 15 квітня, у Міжнародний день фахівця з лабораторної діагностики, ЦОЗ ДКВС України вітає всіх  працівників, які присвятили своє життя лабораторній медицині – галузі, що є невід’ємною складовою сучасного діагностичного процесу. З професійним святом Вас, спеціалісти лабораторної діагностики, бійці невидимого фронту! Нехай Вам щастить скрізь і у всьому!  Бажаємо вам  міцного здоров’я, достатку, родинного благополуччя і звершення всіх ваших найзаповітніших мрій!