Продовжується розширення програм лікування з використанням препаратів ЗПТ

Продовжується розширення програм лікування з використанням препаратів замісної підтримувальної терапії (далі – Програма ЗПТ) в закладах охорони здоров’я ЦОЗ ДКВС України.

30 вересня 2021 року Програма ЗПТ стартувала в Медичній частині № 20 філії ЦОЗ ДКВС України в Запорізькій області та перші особи з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдами з числа ув’язнених, які перебувають в державній установі «Вільнянська виправна колонія (№ 20)», почали отримувати необхідне лікування. Таким чином, особи, які вперше засуджені до позбавлені волі, що мають покази та бажають отримувати лікування в Програмі ЗПТ, отримали вільний доступ до такого виду лікування.

ЦОЗ ДКВС України щиро вдячний усім партнерам, що були дотичні до підготовки та старту впровадження Програми ЗПТ в даному лікувальному закладі, а саме: проекту «Заради життя»; МБФ «Альянс громадського здоров’я»; БО «Мережа 100 відсотків життя. Запоріжжя»; Департаменту з питань виконання кримінальних покарань;   адміністрації державної установи «Вільнянська виправна колонія (№ 20)».

Окрема велика подяка  за допомогу в організації  навчального візиту до Медичної частини № 20 працівників ЦОЗ ДКВС України, директору проекту «Заради життя» – Леонтьєвій  Світлані Леонідівні. Навчальним візитом забезпечено процедуру першої видачі, з одномоментним навчанням медичних працівників Медичної частини № 20, які будуть безпосередньо задіяні в Програмі ЗПТ, практичним навичкам дозування, обліку, особливостям роботи з пацієнтами тощо.

Робота триває і на сьогодні Департаментом з питань виконання кримінальних покарань та ЦОЗ ДКВС України розпочато запровадження   алгоритму по забезпеченню безперервності такого виду лікування.